søndag den 8. oktober 2017

OBD II tester.

Det har længe irriteret mig at det har været svært at finde elfejl samt fejl når en fejllampe lyser på instrumentbordet. Derfor har jeg nu købt en fejlsøger. De fås i mange afskygninger og i mange forskellige prisklasser. Denne jeg har købt var ikke så dyr, men jeg har set forkromede løsninger til både 10 000 og 15 000 kr, ingen tvivl om at de så også er meget raffinerede og kan en masse ting, men det synes jeg dog var lidt i overkanten til mit behov, så nu prøver jeg med denne billigere model først og kan jo så altid opgradere til en bedre og dyrere tester, såfremt at behovet bliver til dette.
Stort set alle biler efter midten af halvfemserne er udstyret med en OBDII port, som gør det muligt at fejlsøge på. De første biler med OBDII havde kun få følere siddende, som fodrede computeren med oplysninger. Det er helt anderledes idag, hvor der er et hav af følere allevegne og til alting, som gør det vanskeligt at finde fejlen uden en tester.


 Sådan modtog jeg testeren, da den kom ud af papkassen.


 Jeg var spændt på at åbne og se hvad der var inden i etuiet...og minsanten om det ikke ligner en tester.


Der medfølger en meget udførlig manual, som beskriver alle sekvenser grundigt. Det kræver lidt tid at få studeret det hele, også mens man er ved køretøjet. 


 Så er det bare med at finde OBD porten. På denne gamle Renault sidder den bag denne plastic klap.


 Her er klappen pillet af og porten sidder til højre.


 Så er det blot at tilslutte testeren og tænde for den. Den er uden batterier og får derfor strøm fra bilen gennem OBD porten. Jeg har været igennem setup menuen og er klar til at trykke på enter.



 Det tager et lille øjeblik før den får læst computerens informationer igennem.


Da jeg satte testeren på var der ingen lamper som lyste i bilen, så jeg forventede heller  ikke at der var  nogen fejl som ville komme frem og som det kan ses på testeren, viser den at der er 11 følere på bilen som den kan finde, samt at de alle er inden for tollerencerne og dermed ingen fejl. Jeg er spændt på hvordan den reagerer når det viser sig at der er fejl at finde :) .

søndag den 3. september 2017

Reperation af luftaffjedring på P38,eren

En dag jeg var ude at køre i Range Roveren svigtede luftaffjedringen pludselig. Den lyste bare i lamperne og ville hverken hæve eller sænke. Bilens luftaffjedring er noget som gør den til et aldeles fremragende køretøj, nærmest som at sidde på et flyvende tæppe, særdeles behagelig. Når affjedringen svigter, det sker indimellem dog heldigvis sjældent, så bliver de første tanker som rammer en straks ledt tilbage i tiden , da man som knægt kørte på kælk ned af en gravhøj eller en anden stejl bakke med meget ujævn overflade... meget lidt behageligt. Fejlen skal naturligvis findes og rettes. Jeg har lavet en lille video ,som viser hvilken fejl som var skyld i nedbruddet denne gang.


torsdag den 31. august 2017

En regnvejrsmorgen kan jo altid lige bruges på at checke Range Roveren.

    En mogenstund, hvor det regner og man har tid, vil altid være et belejliget tidspunkt at efterse Range Roveren. Den har ellers kørt godt i et stykke tid.


    Den begynder jo at nærme sig de 300000 km og kører generelt godt, men meget af teknikken er jo engelsk og nogle skavanker må man jo acceptere, eller lære at leve med.


    Motoren er en BMW og hedder M51. Det er ikke den bedste motor som BMW har lavet. Den har en rigtig god og blød motorgang, men forkammerkæden strækker sig på dem, så knast og dieselpumpe kommer lidt ud af takt, det kan dog justeres, men kræver en hel del adskillelse og specialværktøj. Dieselpumperne har det også med at lække brændstof når de bliver lidt slidte. Min lider af begge symptomer og når jeg får tid vil jeg skille den og ordne den. Værktøjet har jeg.


    Her sidder oliepindenene til henholdsvis motor og automatgearkasse.


    Her er oliepinden til gearkassen, det er svært at se, men den mangler ikke olie.


   Motoroliestanden er også fin. Den bruger iøvrigt næsten intet olie.


    Olien på servostyringen er også iorden.


    Kølervædsken står også på det rigtige niveau. Jeg hælder altid 50/ 50 vand / "long life" frostvædske på, men har dog ikke checket frostsikringen endnu.


    Bremsevædsken står også imellem mærkerne, ingen grund til at fylde efter.


    Luften i dækkene checker jeg også regelmæssigt, da det ene hjul taber en lille smule luft.
    
    Lyset skal også lige checkes efter, selvom vi lige har haft en god tid ,hvor man måske ikke tænker så meget over det, men virke skal det naturligvis.


    Også foran. Inden længe bliver der jo meget mere behov for det.

  En fornuftig ting at gøre, såfremt at der er skivebremser på bilen, er lige at kikke om alle skiverne er blanke. Er de det indikerer det at den bremser på alle hjulene, en sikkerhedsmæssig meget vigtig ting. God fornøjelse. Disse ting er noget alle som har bil kan gøre selv og bør gøre jævnligt.                


fredag den 18. august 2017

New Holland 8050

Idag  ville jeg lige flytte mejetærskeren, da jeg skulle have ryddet lidt op. Det er længe siden at den har været igang, men den startede omgående som den plejer. Jeg kunne dog ikke få den i gear, hverken frem eller tilbage, når motoren kørte.....Koblingen var groet fast og ikke engang da jeg startede den i gear og kørte rundt på marken, koblede ud og bremsede kunne jeg få den til at slippe. det eneste jeg nu kan gøre er at skille koblingen ad og få den til at arbejde igen. det bliver dog ikke lige nu, da jeg ikke skal bruge den foreløbig....så måske et lille vinterprojekt, men irreterende er det da at koblingen er gået fast.
 Her er maskinen kommet ud og jeg har kørt rundt med den i et stykke tid, koblet ud og bremset mange mange gange, men lige lidt hjalp det.
Her  er så hvad der  skal skilles. Koblingen sidder her inde bag ved. Er lidt spændt på om det er Plug og play, eller det
   kræver en del mere adskillelse end det lige ser ud til.

mandag den 7. august 2017

Nuffieldens første start i mere end to årtier.

Så lykkedes det at få gang i Nuffielden. Der er stadig en masse ting som skal ordnes, men den er igang og kan køre. Det var med stor glæde da den startede op igen og den lyder fuldstændig som jeg husker at den lød sidst den kørte, tiltrods for at det er mange år siden. Nu skal den have et grundigt service, det trænger den til. Jeg ville uploade en lille film fra da jeg fik den igang. I første omgang opgav jeg at gøre det, men nu er det endelig lykkedes.


fredag den 4. august 2017

Nye baghjulslejer på en Suzuki Grandvitara.

I dag havde jeg lovet at skifte baghjulslejer på Suzukien, så den blev fra morgenstunden kørt på liften, klar til at skille ad. Det er ikke et job man bare lige laver på et øjeblik, det kræver jo at en del skal skilles ad for at komme til hjullejerne , samt at få dem af. Men da bilen ikke er specielt gammel og rusten , er det noget nemmere at få pillet delene fra hinanden. For at gøre det lidt sjovere at kikke på her på bloggen, tog jeg lidt billeder undervejs.
 Her har jeg lige kørt bilen ind og hejst den op på liften.
 Baghjulet samt bremsetromlen er pillet af. Bremsebelægningen er meget lidt slidt.
 Bremsebakker, håndbremse osv er skilt ad.
 Der er mange bremse stumper i så lille en bil,
 Nu når bremserne er afmonteret er det til at løsne og fjerne fire møtrikker, som holder det 
hele sammen. når det er gjort er det til at trække det hele fra hinanden.
 Bemserøret skal også lige skrues af. Bremsecylinderen sidder lige inde på den anden side.
 Jeg har altid godt kunne lide at mærke tingene op, så de kommer tilbage på plads og sidder 
som inden det blev taget fra hinanden, et par små mærker med lidt hvid maling, så er der ikke
noget at tage fejl af.

 Nu har jeg lige spændt hjulet på igen med et par hjulbolte, så kan jeg lige give dækket et godt dask med en stor hammer og trækakslen popper ud .

 Her står den komplette trækaksel, med det hele på,  leje, bøsning og ABS ring.
 I akselhuset sidder også en pakdåse som skal skiftes.
 Leje og bøsning sidder godt fast, men det er der råd for.
 Da jeg ikke har en  aftrækker i den størrelse som denne operation kræver, må de lidt mere
alternative metoder tages i brug. Ved at skære et snit i bøsning og leje kan det hurtigt klares.
 Uden at skære ned i akslen har jeg lagt et snit og med en mejsel og et fast slag med en mukkert
flækker bøsning og leje.
 Nu er det meget nemt at pille af.
 Den yderste pakdåse bliver skiftet.
 Når alt er grundigt rengjort kan det nye leje bankes forsigtigt på.

 Leje, bøsning og ABS ring sidder som det skal.
 Den nye pakdåse i akselhuset er isat og det hele er klar til at blive samlet igen.
 Nu er akslen skubbet ind på plads igen, skruet sammen. Så er det bare at få samlet bremserne.
Så er bremsen også samlet, men jeg venter lige med at sætte hjulet på. Den anden side skal også laves og hvis samlingen af bremsen driller lidt er det jo rart lige at kunne kikke i denne side, så det hele bliver samlet korrekt.
Tak fordi De kikkede med på på min Classic mechanic blogg. 

onsdag den 2. august 2017

Ny selvstarter til Nuffielden.

Desværre duede Nuffieldens selvstarter ikke mere, reservedele til denne model kan ikke fåes mere og en ny kan heller ikke købes længere. Hvad gør man så, for uden en starter er det jo ikke så nemt at få traktoren igang. Heldigvis er der jo Youtube og der kan man jo næsten finde alt. På Youtube har jeg fundet en rigtig Nuffield entusiast, Rick Cobley og hans youtube side hedder " montegoson",stor credit til ham. Han er englænder og kender Nuffielderne på godt og ondt og han har lagt en masse gode videoer op som er en kæmpe hjælp. Den starter som man kan købe er en Ford starter, som passer til 1000 serien (2000,3000,4000,5000), den passer dog ikke til Nuffield i sin oprindelige udformning, den skal modificeres lidt , men det vil jeg vise på nogle billeder. Jeg er dog lidt ked af at det ikke var muligt at få stumper til den originale starter, da jeg helst havde set Lucas starteren sidde på traktoren. Den nye starter er som sagt lavet til at sidde på en Ford....og hvor den er fremstillet taler vi slet ikke om, det vil være en kæmpe fornærmelse mod Nuffield, da jeg aldrig har forestillet mig at en så stolt, så aristokratisk, så ædelt et britisk traktormæke skulle eftermonters med stumper fra diverse "eksotiske" lande.
 Her er den originale starter. Synd og skam at den ikke kan repereres og monteres som original igen.
 Her er den nye "eksotiske" Ford starter. Jeg har pillet klistermærket af. Det vil en stolt Nuffield få nedtur over at have siddende på sig.
 Her ligger de side om side og som det kan ses passer bolthuller og flangehuldiameteren er også ens. Den kvikke læser vil dog hurtigt kunne se at næseåbningen til gengæld slet ikke er ens, men det kan vi gøre noget ved.
 Bolthullerne skal dog lige bores en halv milimeter op for at  boltene kan gå igennem, men det er jo ingen sag at ordne.
 Da næseåbningen på Ford starteren  ikke har den samme åbningsvinkel som Lucasstarterens, bliver jeg nødt til at skære et større hul i næsen, da starteren ellers går imod startkransen på svinghjulet. Jeg har her mærket det stykke som skal skæres væk op med en tus.
 For at tage spændingerne af materialet og for at undgå at det revner, borer jeg et hul i hjørnerne.
 Blot for at vise hvor meget jeg skærer væk.
 Begge huller lavet, så er det frem med den lille vinkelsliber.
 skær forsigtigt og præsist.
 Her er materialet fjernet...så håber jeg at den passer.

 Det er en skam at dette ikke står på den nye starter....det klæder traktoren langt bedre.

 Her er et billede fra før jeg skar vinkelen op på næsen. Starteren kan ikke skubbes længere ind, da den går imod startkransen.
 Her er den skåret til, og den plopper lige ind i hullet.
Nu er jeg klar til at lave nogle nye batterikabler og så få sat noget strøm til. Starteren passer nu og går ikke imod startkransen.